Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Zelf

Zelf kunt u naar een goed gewicht streven.
Zelf kan je goed afvallen door minder tussendoortjes te eten en meer te bewegen. Voor sommige mensen is het erg moeilijk om dit nieuwe patroon vast te houden. Met sporten verbrand je koolhydraten en vetten. Wanneer je samen met andere mensen sport is dit gezellig, motiverend en goed voor je zelfvertrouwen. Sporten en hierin begeleid worden is ook goed (Veel mensen geven na een tijdje op doordat ze te langzaam resultaat zien) je stopt er dus minder snel mee ¨Śn je leert hoe je het best kan afvallen. Tijdens een inspanning waarbij je een hoge hartslag hebt (ong. 170), verbrand je lichaam de koolhydraten. Natuurlijk is het ook goed wanneer die verbrand worden, maar uiteindelijk moet het vet verdwijnen. Het kost je lichaam moeite om vetten te gebruiken als brandstof. Voordat ze verbrand kunnen worden moeten ze "uitgepakt" worden. Dit kan je lichaam niet doen als je een hoge hartslag hebt. Bij een hartslag van rond de 125 kan je lichaam de vetten verbranden. Daarom is het vaak beter om langdurig een minder zware oefening te doen dan korte tijd een zware oefening (na afloop ben je even moe terwijl het resultaat anders is!)

Therapie

Als de situatie zo ver gevorderd is dat u  denkt dat u uw overgewicht zelf niet meer kan oplossen, is het raadzaam de hulp van een diëtist aan te vragen, een diëtist is een specialist op het gebied van voeding en afvallen. Bij therapie zie je dat je niet de enige bent die tegen overgewicht strijdt, en samen kan je beter resultaat boeken.

Diëtist

Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding en eetpatronen, deze specialist analyseert het eetpatroon van de patiënt en past deze zo nodig aan om een goede gezondheid te bereiken.
Een diëtist bezoeken hoeft niet alleen maar te zijn omdat iemand last zou hebben van overgewicht, ook mensen met suikerziekte, een te hoog cholesterol of mensen met coeliakie (geen gluten mogen) worden ook aangeraden om naar een diëtist te gaan. Iemand met suikerziekte moet het eetpatroon aan passen voor een optimale suikeropname met een minimale vetopname. Iemand met een te hoog cholesterolgehalte moet een vetvrij diëet hebben. Iemand met coeliakie moet goede alternatieven vinden voor voedsel dat geen gluten bevat.
In Vlaanderen is de titel diëtist beschermd. Alleen wie (minstens) het diploma "gegradueerde in de voedings- en dieetleer" heeft behaald, weldra vervangen door "professionele bachelor in de voedings- en dieetleer", mag zich diëtist(e) noemen. Het Riziv vergoedt de kosten voor een diëtist niet. Via de ziekteverzekering kunnen wel sommige raadplegingen worden vergoed, zo o.m. voor chronisch zieken.
Diëtisten kunnen zowel een zelfstandige praktijk hebben als in loondienst werken, bijvoorbeeld in verzorgingstehuizen of ziekenhuizen, maar ook in voedingsmiddelenbedrijven, cateringbedrijven, enz. Diëtisten worden ook wel eens voedseldeskundigen genoemd, zij kunnen u precies vertellen wat je kan doen om je gezondheid te verbeteren.

Medisch

Om je overgewicht te verhelpen kan je naar een medische oplossing zoeken...
Als overgewicht echt ernstige vormen aanneemt, en een diëtist kan je niet goed meer helpen, dan ben je aangewezen op een medische oplossing. Je kan bijvoorbeeld vet weg laten zuigen (liposuctie) of een maagballon nemen. Voordat u overgaat op dit soort oplossingen kunt u wel beter met de arts overleggen of het wel de beste oplossing is, ingrepen zoals liposuctie of een maagballon zijn namelijk behoorlijk duur en niet zonder risico.