Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Wat zijn de gevolgen van overgewicht?

Artrose

Artrose is de meest voorkomende aandoening van de gewrichten. De oorzaak van de aandoening is te zoeken in een ontsteking van het kraakbeen in de gewrichten. Het kraakbeen doet dienst als glijvlak tussen twee gewrichten. Als het kraakbeen verslechtert of volledig verdwijnt, schuren de onbeschermde beenderen tegen elkaar, wat veel pijn veroorzaakt. Artrose is een aandoening die vaker voorkomt bij het ouder worden. Zwaarlijvigheid is een risicofactor voor de ontwikkeling van artrose, omdat de gewrichten van de heupen, enkels en knieen meer belast worden. Naar verwachting zal artrose in de toekomst nog toenemen omdat er steeds meer mensen lijden aan overgewicht.

Hoge bloeddruk

Zwaarlijvigheid is een van de risicofactoren die kunnen leiden tot hoge bloeddruk of hypertensie. De hartspier trekt ongeveer 60 tot 80 keer per minuut samen en pompt zo voortdurend bloed door de slagaders. De bloeddruk is de kracht waarmee het bloed tegen de wanden van de slagaders drukt. Als het hart samentrekt, wordt de druk op de vaatwanden hoger. Dit noemt men de bovendruk of systolische druk. De druk neemt weer af als de hartspier zich ontspant. Die druk heet onderdruk of diastolische druk.

Diabetes

Diabetes, voluit Diabetes mellitus of suikerziekte, is een stofwisselingsziekte die veel voorkomt bij zwaarlijvige personen. Bij mensen met diabetes is de hoeveelheid glucose of suiker in de bloedspiegel te hoog. De ziekte ontstaat als het lichaam niet meer in staat is de aanwezige glucose in het bloed om te zetten in energie.

Kortademigheid

Zwaarlijvige of obese mensen hebben vaak last van ademhalingsproblemen of kortademigheid.
De oorzaak kan te zoeken zijn in de stapeling van overmatig vet onder het middenrif en in de borstwand. Dat leidt tot ademhalingsmoeilijkheden en kortademigheid, zelfs bij kleine inspanningen.  Die ademhalingsproblemen leiden op hun beurt tot ernstige slaapstoornissen en slaapapneu (tijdelijke ademhalingsstilstand tijdens de slaap).

Slaapapneu

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij de patiënt tijdens zijn slaap meerdere keren minstens 10 seconden stopt met ademen. Als die ademstilstanden meer dan 30 keer per nacht voorkomen, spreken we van een slaapapneusyndroom.

Snurken

Snurken is een bekend probleem bij veel mensen die kampen met overgewicht.  Bij snurken kenmerkt de ademhaling tijdens de slaap zich door een ruisend en brommend geluid dat zo zwaar kan zijn dat partners of zelfs huisgenoten ervan wakker liggen.